Rabiësvirus

Katje Lee is momenteel de bekendste kat in België. De ziekte waar de kat mogelijks drager van is kennen de meeste onder ons waarschijnlijk ook: hondsdolheid of rabiës. Ik kende de term hondsdolheid en ik wist dat het een ziekte was, maar verder dan dat ging mijn kennis over de ziekte niet. Ik besloot om wat opzoekingswerk te doen.

Wat is rabiës?

Rabiës of hondsdolheid is een ernstige virusinfectie van de hersenen. Deze infectie wordt meestal veroorzaakt door het speeksel van een door rabiës besmet roofdier (honden, katten, vossen,...). Hondsdolheid leidt onbehandeld tot de dood. Er zijn wereldwijd slechts 6 gevallen genezen van de ziekte, dit gaat echter niet op tegen de 40 000 tot 70 000 mensen die jaarlijks sterven aan de ziekte. De symptomen kunnen nogal wisselen, meestal begint het met lichte koorts, hoofdpijn en verminderde eetlust, zere keel en misselijkheid gevolgd door prikkelbaarheid, verhoogde spierspanning en overgevoeligheid voor fel licht en harde geluiden. De ziekte eindigt met coma en overlijden. Er bestaat een inenting voor rabiës, maar deze wordt enkel aangeraden bij personen die voor een langere periode (meer dan 3 maand) naar een gebied gaan waar rabiës voorkomt.

Terugblik in de geschiedenis

Ik heb ontdekt dat rabiës heel ver terug gaat in de tijd. De eerste schriftelijke vermelding van rabiës is gevonden in de Codex van Eshnunna (circa 1930 v. Chr.). In de codex staat dat de eigenaar van een hond met symptomen van rabiës, preventieve maatregelen moet nemen tegen hondenbeten. Als een persoon werd gebeten door een dolle hond en later overleed, werd de eigenaar zwaar beboet.
De uitvoerig beschreven symptomen van rabiës bij honden en de besmettelijke aard van de ziekte kunnen we ook al terugvinden in een boek dat dateert van 384-322 v. Chr. 
Ik sta er van versteld dat we zo'n informatie kunnen vinden die van heel ver voor onze tijd dateert. 

Naast officiële documenten zijn er ook anekdotes te vinden van rabiës in de geschiedenis. In 1784 viel een dolle hond in het Brabantse Oerle diverse katten en honden aan. Na de aanval moesten de eigenaren van honden die met de zieke hond gevochten hadden hun dier doodschieten. Alle andere honden van het dorp moesten voor 3 weken aan de ketting. Wie niet meewerkte kon op een fikse boete rekenen. Het was toen dus niet anders dan nu, katje Lee moet ook dood volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. 
Rond 1843 ontstond een nieuw 'beroep' namelijk de hondenslagers. Bij de vondst van een dolle hond moesten de hondenslagers alle zwerfhonden in de buurt doodslaan.
België is ondertussen sinds 2001 rabiësvrij.


Bronnen
Hondsdolheid. (2020, mei 20). Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsdolheid
M. de Rosa1, O. S. (2018, november 2). De geschiedenis van rabiës bij dieren in Nederland. Opgehaald van RIVM: https://www.rivm.nl/geschiedenis-van-rabies-bij-dieren-in-nederlandnen



Reacties

  1. Dag Maud!

    Tof dat je zo een actueel thema aanhaalt en linkt met de geschiedenis. Ik heb zelf al enkele berichten zien passeren over dit katje en weet dat er heel wat commotie rond is. Zelf wist ik niet echt wat hondsdolheid inhield en ben blij dat je dit duidelijk uitlegt. Je blog leest vlot en je hanteert een mooi taalgebruik.

    Groetjes,
    Sven

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Maud,

    Ik vind dit een leuke blog! Katje Lee is ondertussen een razend actueel thema geworden en waarschijnlijk ook een van de meest bekende katten van België ondertussen. Ik wist niet precies waarom er nu zo'n heisa was rond deze kat, maar dankzij je blog ben ik helemaal mee! Wat is jouw persoonlijke mening hierover?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts